Aanloopcondensatoren

Heb je een aanloopcondensator nodig omdat de aanloopcondensator in je apparaat kapot is? Wij hebben een uitgebreid assortiment aanloopcondensators en verkrijgbaar in capaciteitswaardes van 0,6 microfarad tot 50 microfarad. Noteer voor het bestellen altijd eerst de capaciteitswaarde van de condensator die je wilt vervangen. De vervangende aanloopcondensator moet een werkspanning hebben die gelijk of hoger is dan de originele condensator. Let bij het vervangen ook op de andere eigenschappen van de aanloopcondensator zoals temperatuurbereik, frequentiebereik en montagemogelijkheden. Voor 22:00 uur besteld, morgen al in huis.

Wat is een aanloopcondensator?

Een aanloopcondensator word veel toegepast bij eenfase inductie elektromotoren van wasmachines, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers en zwaardere doe-het-zelf apparaten. Een inductiemotor is een elektromotor zonder koolborstels, waardoor de motor een lange levensduur heeft en geschikt is voor langdurig gebruik. Een inductiemotor maakt gebruik van een draaiend elektrisch veld om de rotor die aan de motoras verbonden is. Voor industriële toepassingen worden driefase-inductiemotoren gebruikt die op een driefase-aansluiting werken. Hierdoor kan in de veldwikkeling van de inductiemotor eenvoudig een links- of rechtsom draaiend magnetisch veld worden opgewekt. Bij inschakelen zal de motor uit zichzelf opstarten. Voor huishoudelijke toepassingen is er alleen maar de normale éénfase-aansluiting beschikbaar. Een éénfase inductiemotor met één veldwikkeling kan hier wel op lopen als hij een zetje heeft gekregen, maar zal niet uit zichzelf opstarten. Met behulp van een tweede veldwikkeling en een aanloopcondensator wordt een draaiend magnetisch veld gecreëerd waardoor de motor wel uit zichzelf zal opstarten. De aanloopcondensator is dus onontbeerlijk voor het goed en automatisch opstarten van een inductie elektromotor. Is de aanloopcondensator defect dan zal de motor niet goed opstarten.

Nieuwe aanloopcondensator kopen

Wat zijn de tekenen dat een aanloopcondensator niet meer goed functioneert en aan vervanging toe is? Start de éénfasemotor niet goed of helemaal niet uit zichzelf, maar loopt nog wel goed als je deze en zet geeft? Dan is dat een teken dat de aanloopcondensator kapot is en aan vervanging toe is. Pas bij het vervangen van een aanloopcondensator goed op. Een aanloopcondensator kan ook als het apparaat uitgeschakeld gevaarlijke spanning houden op de aansluitpunten. Raak de aansluitklemmen nooit aan, voordat je de aanloopcondensator ontladen hebt. Haal eerst de stekker van het apparaat uit het stopcontact. Neem daarna een schroevendraaier met een goed geïsoleerd handvat. Leg het metalen uiteinde van de schroevendraaier op een van de aansluitpunten en druk dan de punt tegen het andere aansluitpunt. Dit kan gepaard gaan met een vonk! Hou de schroevendraaier een aantal seconden op de aansluitpunten zodat de aanloopcondensator voldoende tijd heeft om te ontladen. Heb je de condensator eenmaal ontladen dan is het veilig om de aansluitdraden los te halen. Maak voordat je de draden loshaalt een foto met je smartphone zodat je kunt terug zien hoe de aanloopcondensator aangesloten hoort te zitten. Controleer bij twijfel altijd de foto van de oorspronkelijke situatie.

Eigenschappen van een aanloopcondensator

De belangrijkste eigenschap van een aanloopcondensator is de capaciteit. Deze waarde is bepalend voor de goede werking. Zorg ervoor dat je een defecte condensator alleen maar vervangt door een exemplaar met dezelfde capaciteitswaarde. Doe je dit niet dan kan in het slechtste geval de motor oververhit en defect raken. De werkspanning van een aanloopcondensator is de tweede belangrijke eigenschap. De werkspanning geeft de maximale spanning aan waar de condensator aan blootgesteld mag worden. Let op: de spanning op de condensator kan hoger worden dan de netspanning. Vervang je een defecte condensator dan mag de werkspanning van he nieuwe exemplaar gelijk of hoger zijn dan de aangeven werkspanning op de oude condensator, maar niet lager. De nominale werkfrequentie van een aanloopcondensator van de condensatoren die wij verkopen is 50-60 Hz. Deze condensatoren kunnen dus in zowel Europese 50 Hz als in Amerikaanse apparatuur 70 Hz worden gebruikt. De dissipatiefactor (d) geeft aan hoe groot de elektrische verliezen zijn. Dit is de reciproque van de kwaliteitsfactor (Q), Q=1/d. Het temperatuurbereik geeft de maximale en minimale werktemperatuur aan. In normale huishoudelijk apparatuur is het standaard temperatuurbereik van -25 tot 85 Celsius ruim voldoende.

Monteren van een nieuwe condensator

De bevestiging van een aanloopcondensator gaat door middel van een M8 Schroef. Deze schroef kan in een gat van het chassis van het apparaat gestoken worden waarna er een M8 moer op gedraaid kan worden om de condensator vast te zetten. Het elektrisch aansluiten vindt plaats door middel van schuif kabelschoentjes. De door ons geleverde condensatoren hebben twee of vier aansluitingen. Bij de exemplaren met vier aansluitingen zijn de aansluitingen twee aan twee met elkaar verbonden. Let dus goed op dat je de condensator juist aansluit. In sommige schakelingen worden de dubbele aansluitingen gebruikt om meerdere draden op een aansluiting aan te sluiten. Is dat in het apparaat waar je de condensator wilt vervangen het geval, wees dan extra alert erop dat je op de nieuwe aanloopcondensators de draden die bij elkaar horen inderdaad op dezelfde met elkaar verbonden aansluitpunten aansluit. Het is een goed idee om met je smartphone camera een foto te nemen van de oude situatie, zodat je altijd kunt controleren of je draden op de nieuwe condensator correct hebt aangesloten. Een aanloopcondensator is een bipolaire condensator en heeft dus geen plus- of minaansluiting.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen van een aanloopcondensator? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,8
Uitstekend "Website is helder en overzichtelijk. Producten goed verpakt, levering was supersnel. Bevestiginsmail met aangegeven dag van aflevering klopte ook prima. Goed bedrijf om zaken mee te doen." 9,6
Perfect "Keurig behandeld en snel !! Goed adres en betrouwbaar." 9,4
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links