Elektrolytische condensatoren

Een elektrolytische condensator is een bipolaire condensator en wordt ook vaak elco condensator genoemd. Een elektrolytische condensator is een goedkope condensator met een relatief hoge capaciteit. Ze zijn daarom populair en worden veel in elektronische schakelingen toegepast op plaatsen waar een condensator met een hoge capaciteit vereist is. Een elektrolytische condensator is polariteitgevoelig. Dit houdt in dat de condensator een plus- en minaansluiting heeft. Let bij het monteren van de condensator goed op de polariteit. Sluit je een elektrolytische condensator verkeerd om aan, dan leidt dit vaak tot beschadiging van de condensator en gevaarlijke situaties.

Eigenschappen van een elektrolytische condensator

Een condensator is een elektronische component die voor kortere of langere tijd elektrische lading kan vasthouden. De werking berust op het natuurkundige principe van het opslaan van elektrische lading tussen twee geleidende platen, die geïsoleerd van elkaar staan opgesteld. Bij het opslaan van een elektrische lading vindt geen omzetting van chemische energie naar elektrische energie plaats zoals bij een accu of batterij wel het geval is. Bij de productie van condensators wordt de capaciteit van de condensator bepaald door de natuurwet voor capaciteit. Hierbij is de capaciteit van de condensator gelijk aan het effectieve oppervlak van de condensatorplaten maal de permittiviteit van de isolator tussen de platen en gedeeld door de afstand tussen de platen. Voor de constructie van steeds kleiner wordende elektronica werd de vraag naar kleine condensators met hoge capaciteit steeds sterker. De producenten van condensators zochten dus naar methodes om een condensator zo klein mogelijk te kunnen construeren. Hierbij is het belangrijk om het oppervlak van de platen zo groot mogelijk te maken. Hiervoor worden twee lange strippen aluminiumfolie met een isolerende laag gebruikt. Elke laag wordt met een aansluitdraad verbonden, waarna de twee lange strippen opgerold worden en in een buisje gestopt worden.

Opbouw van een elektrolytische condensator

Het oprollen van dunne aluminiumfolie gaf helaas nog niet de capaciteitsverhoging die gezocht werd. Daarom werd er naar nieuwe methodes gezocht en zo werd de elektrolytische condensator geboren. Bij een elektrolytische condensator wordt eerst een van de aluminiumfoliestrippen opgeruwd, zodat er fijne groeven in ontstaan. Hierdoor wordt het oppervlak met een factor van meer dan honderd verhoogd. Daarna wordt er op dit oppervlak een laagje aluminiumoxide aangebracht. Dit dunne laagje vormt de isolator tussen de folielagen. Tussen de folielagen wordt een poreus materiaal geplaatst dat doordrenkt is met een geleidende elektrolyt, die in alle groeven dringt om goed contact met het oppervlak van het aluminiumoxide te maken. Een elektrolytische condensator heeft zijn naam te danken aan het geleidende elektrolyt. De twee lagen folie met daartussen het poreuze materiaal gedrenkt in elektrolyt worden netjes opgerold waarna ze in een aluminium busje worden geschoven. Doordat het effectieve oppervlak verhoogd wordt door de vele gleufjes in het folie en de dikte van het isolerende aluminiumoxide slechts enkele micrometers is (een micrometer is een duizendste millimeter), kan met deze methode eenvoudig een condensator met een hoge capaciteitswaarde worden gemaakt.

Eigenschappen van een elektrolytische condensator

Wordt de spanning op een elektrolytische condensator verkeerd om aangesloten, dan wordt het dunne aluminiumoxidelaagje dat als isolator werkt door ionentransport afgebroken en ontstaat er kortsluiting. Hierdoor is een elektrolytische condensator polariteitsgevoelig. Een elektrolytische condensator is dus een polariteitsgevoelige condensator. Dit houdt in dat je bij het aansluiten of monteren altijd goed moet opletten wat de min- en wat de pluspool van de elektrolytische condensator is. De plus- en minpolen kunnen op verschillende manieren worden aangeven. Bij een axiale elektrolytische condensator, het type met aan elke kant een draad, geeft een groef in de behuizing aan wat de pluspool is. Heeft een axiale elektrolytische condensator geen groef in zijn behuizing, kijk dan of er een zwarte band op de behuizing staat. Dit is de aanduiding voor een minpool. Bij een radiale elektrolytische condensator zitten beide draden aan dezelfde kant. Bij dit type geeft een band op de behuizing aan wat de plus- of minpool is. In de band die de pluspool aangeeft staat een plusteken in de band. In de band die de minpool aangeeft staat een minteken in de band.

Veroudering van condensators

Een elektrolytische condensator is onderhevig aan veroudering. Als er geen spanning op een elektrolytische condensator staat, zal het aluminiumoxidelaagje langzaam oplossen in het elektrolyt. Het is dus gunstig dat er regelmatig spanning op een elektrolytische condensator staat. Kleine beschadigingen van het aluminiumoxid laagje zijn zelfherstellend. Door de condensator tot zijn maximale werkspanning op te laden en enige tijd onder de spanning te laten staan, groeit het aluminiumoxidelaagje weer aan. Door de jaren heen zal een deel van het elektrolyt uit de elektrolytische condensator verdampen. Hierdoor zal de capaciteit van de elektrolytische condensator afnemen. Het is dus verstandig om een oude elektrolytische condensator te vervangen voor een nieuw exemplaar, om de goede werking van een circuit weer te herstellen. Let er bij vervangen van een elektrolytische condensator op, dat je altijd een exemplaar besteld met dezelfde capaciteit. De werkspanning van het nieuwe exemplaar moet hetzelfde of hoger zijn dan het oude exemplaar. Dit geldt natuurlijk ook als je zelf een nieuwe schakeling bouwt. Zorg dat de capaciteit klopt en dat de werkspanning van het exemplaar dat je bestelt dezelfde of hoger is dan de aangegeven waarde van de schakeling.

Vragen en advies

Heb je vragen over ons assortiment elco condensator of wens je advies bij een elektrolytische condensator kopen? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,8
Uitstekend "Website is helder en overzichtelijk. Producten goed verpakt, levering was supersnel. Bevestiginsmail met aangegeven dag van aflevering klopte ook prima. Goed bedrijf om zaken mee te doen." 9,6
Perfect "Keurig behandeld en snel !! Goed adres en betrouwbaar." 9,4
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links